30 Uzroka ulaska u Dzennet

 

 

 1. -2. Iman i dobro djelo

U plemenitom Kur'anu Iman se spominje kao jedan od najvaznijih uzroka koji, Allahovom dozvolom, vode u Dzennet, ali se uvijek spominje uporedo s dobrim djelom. Zbog toga ne mozes naci ni jedno mjesto, gdje se spominje Iman, kao uzrok ulaska u Dzennet, a da se uporedo s njim ne spominje i dobro djelo. Vrata dobrih djela su, hvala Allahu, prostrana i velika, a putevi i nacini postizanja nagrade su veliki i mnogobrojni. Njihov broj zna samo Uzviseni Allah, `azza we dzell.

Uzviseni Allah kaze: A oni koji budu vjerovali i dobra djela cinili – oni ce stanovnici Dzenneta biti i u njemu ce vjecno ostati. (El-Bekare, 82).

U ovom znacenju postoji mnogo ajeta i vjerodostojnih hadisa, koje je tesko pobrojati, ali cemo kao primjer navesti neke od njih.

Sure: el-ekare, 25. i 82.; Lukan, 9.; El-Kehf, 107.; El-Hadzdz, 14., 23., 56.; El-Feth, 5.; El-Hadid, 12. i 21.; Et-Tegabun, 9.; Et-Talak, 11.; El-Burudz, 11.; El-Bejjine, 7.; El-Mu'minun, 1., 11.; El-Ankebut, 57.

 3. Takwa – Bogobojaznost

Jedna od najvaznijih definicija bogobojaznosti je: Bogobojaznost je strah od Uzvisenog, rad po objavljenom, zadovoljstvo s malo i spremnost za dan odlaska.U definicije bogobojaznosti ulazi i sljedeca definicija: Bogobojaznost je da radis iz pokornosti prema Allahu `azza we dzell, po nuru od Allaha (tj. onako kako je doslo u Allahovoj knjizi i Sunnetu Poslanika, sallallahu `alejhi we sellem), zeleci time nagradu od Allaha, i da ostavis nepokornost prema Allahu, `azza we dzell, po nuru (svjetlosti) od Allaha, bojeci se Njegove kazne.

Ko zeli da procita nesto opsirnije o bogobojaznosti neka vidi djela od Ibnul-Kajjima, rahimahullah: Medaaridz us-Salikin i Igasat ul-Lahfan.

Uzviseni Allah kaze: Oni koji budu bogobojazni, oni ce u dzennetskim bascama, pored izvora, biti. (El-Hidzr, 45.)

Dzennet je i pripremljen za bogobojazne. Uzviseni kaze: I pozurite ka oprostu od Gospodara vaseg, i Dzennetu koji je prostran kao nebesa i Zemlja, pripremljen za bogobojazne. (Ali `Imran, 133.)

Kaze Poslanik, sallallahu `alejhi we sellem: "Ono sto ce najvise uvesti ljude u Dzennet je bogobojaznost prema Allahu i lijepo ahlak (ponasanje), a ono sto ce ih najvise uvesti u vatru (Dzehennem) je jezik i stidno mjesto." (Tirmizija, Ibn Madzdze i Ahmed, Silsilat ul-Ahadis as-Sahiha, 977.)

 4. Pokornost Uzvisenom Allahu i Njegovom Poslaniku

Uzviseni Allah kaze: Onoga ko se pokorava Allahu i Poslaniku Njegovu On ce u dzennetske basce, kroz koje rijeke teku uvesti, a onoga ko ledja okrene, bolnom kaznom ce kazniti." (El-Feth, 17.)

U Buharijinom Sahihu se biljezi hadis od Ebu Hurejre r.a. da je Poslanik rekao: "Svi sljedbenici moga Ummeta ce uci u Dzennet osim ko odbije. "A ko odbija, Boziji Poslanice?" – rekose. "Onaj ko mi se pokorava uci ce u Dzennet, a onaj ko je nepokoran on odbija." (Fethul-Bari, komentar Buharijinog Sahiha, 13/249)

 5. Dzihad na Allahovom putu

Pod dzihadom na Allahovom putu se podrazumjeva borba zivotom i imetkom. Uzviseni Allah kaze: Allah je od mu'mina kupio zivote njihove i imetke njhove u zamjenu za Dzennet koji ce im dati – oni ce se boriti na Allahovom putu, pa ubijati i biti ubijani. On im je to istinski obecao u Tevratu i Indzilu i Kur'anu… (Et-Tewba, 111.)

Takodjer Uzviseni kaze: O vjernici, hocete li da avm ukazem na trgovinu koja ce vas spasiti bolne kazne; u Allaha i Poslanika Njegova vjerujte, i imecima svojim i zivotima svojim na Allahovom putu se borite – to vam je, da znate, bolje – On ce vam grijehe vase oprostiti i u dzennetske basce vas, kroz koje rijeke teku, uvesti, i u divne dvorove u edenskim vrtovima; – to ce biti veliki uspjeh. (Es-Saff, 10.-12.)

 6. Tewba – pokajanje

Tewba brise (eliminise) sve ono sto je bilo prije nje (misli se na losa djela), kako kaze Poslanik : "Onaj koji se pokaje od grijeha je kao i onaj ko nema grijeha." (biljeze ga ibn Madzdze i drugi, Sahihul-dzami`, 3008)

Allah `azza wa dzell kaze: …ali oni koji su se pokajali i vjerovali i dobro cinili, njima se nece nikakva nepravda uciniti i oni ce u Dzennet uci. (Merjem, 60.)

 7. Ustrajnost (postojanost) na Allahovoj vjeri

8. Trazenje znanja radi Allahovog zadovoljstva

9. Gradnja dzamija (mesdzida)

10. Lijep ahlak (ponasanje)

11. Ostavljanje prepirke

12. Ostavljanje lazi pa makar i u sali

13. Biti stalno pod abdestom (taharet) i klanjati dva rekata iza svakog ezana

14. Odlazak u mesdzid radi obavljanja namaza i povratak iz njega

15. Mnogo ciniti sedzdu Allahu

16. Primljen hadzdz (hadzdz mebrur)

17. Ucenje ajetul-kursije iza svakog farza

18. Klanjati dvanaest rekata (sunneta) svaki dan i noc, kao dobrovoljni namaz Allahu

19. Sirenje selama, hranjenje gladnih, odrzavanje rodbinskih veza i klanjanje nocu

20. Iskrenost u govoru, ispunjavanje obecanja, izvrsavanje emaneta cuvanje stidnog mjesta, obaranje pogleda (od onoga u sto je haram gledati) i cuvanje ruku (od zabranjenih stvari)

21. Obavljanje pet dnevnih namaza, onako kako je Allah naredio, postiti mjesec Ramazan, cuvanje stidnog mjesta i pokornost muzu (ovaj uzrok je posebno za zene)

22. Odgajati i izdrzavati tri kcerke ili tri sestre

23. Strpljivost i ocekivanje nagrade pri smrti djece i bliskih osoba

24. Izdrzavanje i briga o jetimu (sirocetu)

25. Obilazak bolesnika i posjeta (zijaret) bratu po vjeri

26. Cuvanje dvaju svojstava (vrlina)

27. Velikodusnost u kupoprodaji

28. Oprostiti dug onome kome je testko da ga vrati

29. Grupa dobrih djela, ako se u jednom danu nadju kod muslimana, uci ce, Allahovom dobrotom, u Dzennet

30. Sabur (strpljivost) ako se izgubi vid

Neka nam Uzviseni Allah dz.s podari da budemo od onih koji ce uci u Dzennet.(Amin)

abdullvahid
Sellam alejkum. Volim one koji su pravedni i koji se drze Allahove dz.s knjige kao vodic kroz zivot. Mahsuz sellam.

1 komentar

Komentariši